Nobiaview 001: Litec 501 - recenzia

Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Nobiaview 001: Litec 501 - recenzia

Litec 501 - recenzia


Video: TU
 
Každý elektrikár, ktorý toto číta, si zrejme prešiel "problémom " odvíjania kábla v bytoch, domoch ale aj veľkých priemyselných priestoroch. Buď si musel kábel ručne odmotať, použiť podomácky urobený odvíjač ( my to voláme Kačena :) ), alebo použiť niektorý z dostupných odvíjačov určených prevažne na veľké bubny, ktoré sú často ťažké a veľké pre odvinutie malých prierezov. Nemeckým kolegom sa však podarilo nájsť a patentovať riešenie na zjednodušenie tejto činnosti.

Osobná skúsenosť

Tento produkt som si nie náhodou vybral pre recenziu ako prvý. Je proste môjmu srdcu najbližší a to hlavne preto, že som elektrikár a jeden kúsom mám už 6 rok vo vlastníctve. Objavil som ho v Nemecku a moja prvá myšlienka bola: " To musím doniesť ukázať domov!", pretože som na Slovensku ešte nič podobné nevidel. Môj nemecký Chef sa zľutoval nad chudobým Slovákom a jeden mi podaroval :D - mám ho dodnes.

Koštrukcia

Litec 501 je najváčší a najuniverzálnejší z rodiny odvíjačov od firmy Litec. Je ( ako ich slogan tvrdí ) jednoducho briliantný, briliantne jednoduchý. 
Parametre:
- váha: 6,8 kg
- priemer: 500 mm
- výška: 77 mm

O konkrétnom materiáli, z ktorého je 501-ka vyrobená som sa na stránkach výrobcu nedočítal, avšak na prvé "pochytanie" je hneď každému jasné, že sa jedná o veľmi silný a zároveň ľahký materiál. Za tých 6 rokov v mojích rukách už prešla peklom a stále drží :). 
Točňa je vybavená automatickou brzdou, čo v praxi znamená, asi nasledovné: Keď prestanete ťahať, točňa začne brzdiť, aby sa kábel ďalej neodvíjal. Na mojom starom kuse mi už brza bohužiaľ nefungovala ( nešlo mi to odzačiatku, ale čo by som aj čakal, keď sa toho Chefko tak ľahko vzdal :) a naviac sme na tom odvíjali bubny, čo ďalekom presahovali max. nosnosť čo brzde na funkčnosti nepridalo ). Pri kúpe nového kusa som však zbadal jej výhody.

Nožík, štipacie kliešte a Litec

Ak robíte bytovú a domovú inštaláciu, 501-ka Vám ušetrí kopu času a námahy. Je veľmi ľahká a nie je problém ju kamkoľvek preniesť/vyniesť a ľahko sa dá prerobiť podľa potreby použitie. Bežný elektrikár ju najskôr využije na odmotanie káblových zväzkov, ktoré sa u nás predávajú najčastejšie (100m balíky, 3x2,5 , 3x1,5,..) na čo je 501 - ka ideálna. Ak už máte vysekané drážky, nepotrebujete nič viac než nožík, štipačky, Litec a byt či dom dáte to v pohode aj sami oveľa jednoduchšie.   

Skladá sa zo základu točne a vrchu ( dekla ) točne , ktorých prestavením dokážeme zmeniť spôsob použitia.

Použitie

Litec 501 je vhodný hlavne na:
- odvíjanie roliek kábla bez bubna ( napr. klasická 100m 3x1,5, 2x2,5,...)
- odvíjanie plastových rúrok rôznych priemerov (napr. FX, FXP,..)
- malých ale aj veľkých káblových bubnov
- pokazených, dolámaných bubnov

nie je vhodný na:
- odvíjanie veľmi ťažkých bubnov. Maximum čo sme v praxi skúsili a fungovalo bolo 680 kg, ale viac by som neskúšal - to už radšej lyžiny alebo panenky.
- odvíjanie vysokých bubnov pokiaľ nejde brzda - kábel sa ďalším odvíjaním bubna povolí a vrchné oká padajú cez tie spodné a trošku ťažšie sa to potom odvíja. Tento problém som však zbadal iba na mojej starej točni. Nový kus taký problém nemal.
 

Konkurencia

Na trhu som zatiaľ našiel len Roll..Profi, ktorý kvalitou vyzerá na vysokej úrovni, avšak rovnako stúpa aj cena. Na jednej stavbe som videl podobne vizerajúci odvíjač, červeno čiernej farby. Značku bohužiaľ neviem, ale ak niekto vie o čom hovorím, pošlite mi prosím názov na benc@nobia.sk, prípadne vašu skúsenosť s týmto produktom a rád to sem doplním.
 

Video
 
 


Foto  (viac TU)

 






 





 

Litec 501 po 8 rokoch




Od autora:
Prečo Nobiaview ? 
Pretože za 25 rokov fungovania našej firmy, sme si všimli potrebu zákazníkov zorientovať sa v tom ohromnom množstve produktov, ktorý trh ponúka a vybrať ten správny. Pre tento účel sme zriadili blog " Nobiaview ", kde Vám budeme prinášať recenzie, porovnania, novinky, návody a tak povediac všetko čo by Vám mohlo pomôcť pri výbere. 

"Nemáme možno vyberaný slovník, štylistickú korenktnosť, úhľadnú úpravu a čokoľvek, čo od profi článkov čakáte, ale zato úprimnejší pohľad na produkt a jeho využitie :) "

Ing. Matúš Benč
Nobia,s.r.o.
benc@nobia.sk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia